Bemutatja

Azok a fránya hormonok: ez történik a testeddel,
ha a rendszer nem működik megfelelően

Life.hu2018.12.07

A hormonrendszer az egész szervezet működésére hatással van. Ezért a hormontermelés zavara – legyen az túl- vagy éppen alultermelés – különböző testi tüneteket, tünetegyütteseket produkálhat. Szervezetünkben az érzékeny hormonális egyensúly felborulásának számos oka lehet.

Pontos diagnózis csak a felmerülő panaszok természetének részletes és az azokat kiváltó körülmények együttes ismerete alapján állítható fel. A diagnózist gyakran nehezíti az is, hogy egy-egy tünet több hormontermelő mirigy működési zavarának is lehet a következménye, így ezt mindenképpen bízzuk az orvosra, öndiagnózissal senki ne próbálkozzon! Utánajártunk, hogy leggyakrabban milyen testi tüneteket okozhatnak ezek a zavarok.

Nagy valószínűséggel a pajzsmirigy a ludas akkor , ha azt vesszük észre, hogy a szemünk kidülled. Ugyanígy a pajzsmirigy számlájára írható sok esetben a gyakori székrekedés, illetve a gyakori hasmenés is, mivel a pajzsmirigyhormonok hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra. A pajzsmirigy rendellenes működése okozhat még indokolatlan hízást és fogyást, hajhullást és memóriazavart is.

FORRÁS: Shutterstock

További tünetek lehetnek még a struma, az izzadékonyság, a lábdagadás, a vérnyomásproblémák, a növekedési zavar, a csökkent libidó, a menstruációs zavar, a szőrösödés, illetve férfiaknál a potenciazavar. Ebből is látszik, hogy a pajzsmirigy működésének zavara számos, látszólag egymástól teljesen független tünetet mutathat, így a zavar okának feltárása, a diagnózis felállítása és a kezelési javaslat kidolgozása mindenképpen szakorvos feladata.

A mellékvese által termelt hormonok is számos szervünk működését befolyásolják. Ha valamilyen oknál fogva felborul az egyensúly, jelentkezhet hízás, fogyás, vérnyomásprobléma, izomgyengeség, vércukorprobléma, hasi fájdalmak, bőrszárazság, a szőrzet elvékonyodása, hajhullás, a bőr elszíneződése, menstruációs problémák, nők esetében pedig a hangszín is megváltozhat.

FORRÁS: Shutterstock

A hasnyálmirigy nem megfelelő működése cukorbetegséghez vezethet, míg a nemi mirigyek normálistól eltérő működése a nőknél menstruációs zavarokat, meddőséget, hajhullást, csontritkulást, bőrszárazságot okozhat. Férfiaknál pedig potenciazavarral, elhízással, az emlő növekedésével, vagy a szőrzet elvesztésével járhat.

Az agyalapi mirigy, mint központi irányító szerv szabályozza a hormontermelő mirigyek működését, így, ha ennek működésében támad zavar, akkor a fent leírt tünetek akár együttesen is jelentkezhetnek. Az agyalapi mirigy működési zavarának legszembetűnőbb következménye a testméretek megváltozása: csökkent működése gyermekkorban a növekedés leállásához vezethet. Túlműködése fiatal korban „óriásnövésben”, idősebb korban pedig a végtagok (kezek, lábak) kóros növekedésében, valamint az arccsontok méretváltozása miatt az arcvonások torzulásában mutatkozik meg.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!