Bemutatja

Barnázás a menzesz előtt? Ez lehet az oka!

Life.hu2018.11.30

A menstruációs vérzés előtt jelentkező barnás hüvelyváladék nem minden esetben jelent rosszat, ugyanakkor jó tudni, hogy hátterében akár komolyabb probléma is húzódhat.

Első és legfontosabb tisztázni azt, hogy a barnázás nem jelenti a menstruáció megjöttét. A menzesz mindig akkor kezdődik, amikor az első vérpöttyöket észleljük. Amennyiben a menzesz kezdete előtt arra leszünk figyelmesek, hogy barnás hüvelyváladék távozik a szervezetünkből, érdemes odafigyelni, mert ez akár a hormonháztartás felborulását is jelezheti. A menzesz előtt néhány nappal, akár egy héttel korábban megjelenő barnázás leggyakoribb oka ugyanis a progeszteronhiány.

FORRÁS: Shutterstock

De mi is az a progeszteron?

A progeszteron vagy más néven sárgatesthormon a szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik. Az egyik legfontosabb női hormon, melynek a megfelelő menstruációban, valamint a várandósság létrejöttében és megtartásában van nagy szerepe. Hatására a méhnyálkahártya olyan fejlett stádiumba kerül, amely vastagságával, tápanyag-felhalmozásával és mirigyeinek tápanyagtermelésével kedvező körülményeket teremt a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és a méhlepény kialakulásához.

Mi történik, ha nincs elég progeszteron?

Azok a nők, akiknél progeszteronhiány vagyis ösztrogéndominancia van, az esedékes menstruációs vérzésük előtt napokkal, vagy akár egy héttel barnázást tapasztalnak. Amennyiben nem termelődik elégséges mennyiség, a tüszőrepedés, a hímivarsejtek nem találkoznak megtermékenyítésre alkalmas petesejttel, a méhnyálkahártya kilökődik, így a progeszteronhiányt gyakran a meddőség egyik fő okozójaként tartják számon.

FORRÁS: Shutterstock

Mi okozhatja a progeszteron hiányát?

A progeszteronhiány háttérben több ok is meghúzódhat. A leggyakoribb például a PCOS, vagyis a policisztás petefészek betegség, de okozhatja pajzsmirigy-alulműködés vagy inzulinrezisztencia is. Jó hír, hogy vérvétellel (PCOS esetében hasi ultrahangvizsgálattal kiegészítve) mindez könnyedén megállapítható. A diagnózis felállítását követően, megfelelő gyógyszeres kezeléssel, személyre szabott diétával a betegség orvosolható. Az ilyen típusú betegségek kezelését feltétlenül bízzuk hormonspecialistára, nőgyógyász-endokrinológusra, aki felderíti az okokat, és szaktudásával, kezelési tervével ismét a megfelelő mennyiség termelésére késztetheti a szervezetet.

Mikor nem jelent problémát a barnázás?

Normálisnak nevezhető a barnázás, ha azt a menstruáció befejezését követő egy-két napban tapasztaljuk, illetve akkor sem kell aggódni, ha éppen a két menzesz közötti időszakban, a 10-12. napon tapasztaljuk – ezt ovulációs barnázásnak nevezzük, és gyakorlatilag a kiváló termékenységet jelzi. Akkor sem kell megijedni, ha a barnázás mindössze egy napig tart, és nagyjából a menstruáció előtt egy héttel jelentkezik: ez maga a beágyazódás jele is lehet.

Amennyiben azonban a fent leírtak szerint a „barnázás” a menzesz előtt egy héttel kezdődik, napokig eltart és rendszeresen előfordul, mindenképpen keressünk fel egy nőgyógyászt vagy endokrinológust!

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!