Bemutatja

Amikor a menstruációs ciklus felborul…

Life.hu2018.11.28

Számos oka lehet annak, ha a menstruációs ciklus felborul: gyakori dolog ez tinédzserkorban, ám az idősebb nőknél is előfordul. De pontosan mit is nevezünk menstruációs ciklusnak, mikor beszélünk annak zavaráról, és mik állhatnak a hátterében? Ennek jártunk utána.

A menstruációs ciklus

A menstruáció első napjától a következő vérzés első napjáig tartó időszakot nevezzük menstruációs ciklusnak. Ezalatt a hormonoknak köszönhetően egy olyan folyamat megy végbe a nők szervezetében, ami felkészít a fogamzásra, a megtermékenyítésre, és a megtermékenyült petesejt beágyazódására. A ciklus hossza átlagosan 28 nap, de lehet rövidebb vagy hosszabb is, 21–35 nap között mindenképp normálisnak tekinthető. Vannak nők, akiknek szinte napra pontosan, és vannak olyanok is, akiknél sokkal kiszámíthatatlanabbul érkezik a menstruációjuk. Az egyedi eltéréseknek számos oka lehet – például a stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás vagy különböző gyógyszerek szedése –, és természetesen szorosan az életkorral is összefüggésben állhatnak.

FORRÁS: Shutterstock

Mikortól probléma a probléma?

A menstruációs ciklus zavarának egyik formája, amikor a vérzés hosszabb időn át 21 napnál gyakrabban, vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik. Ezen felül cikluszavarnak nevezzük azokat az eseteket is, amikor az erős vérzés 24 óránál hosszabb ideig tart, vagy amikor hét napnál tovább húzódik, esetleg ha három hónapnál hosszabb ideig kimarad, vagy az átlagosnál fájdalmasabban zajlik le.

A zavarok okai

A vérzészavarok hátterében leggyakrabban szervi elváltozás, illetve hormonális egyensúlyzavar áll. A normálisnál gyakrabban jelentkező, vagy hosszabb ideig tartó, esetleg intenzívebb vérzés hosszú távon vérszegénységhez vezethet. A 24 óránál hosszabb ideig tartó erős vérzés hátterében a méhizomzat jóindulatú daganata (mióma), polip, véralvadási zavarok, gyulladás, idősebb korban a méhnyálkahártya túlburjánzása, esetleg rosszindulatú daganat állhat.

FORRÁS: Shutterstock

A 35 napnál ritkábban jelentkező, vagy hónapokig kimaradó vérzés hormonális okainak kivizsgálása és megfelelő kezelése mindenképpen indokolt, mivel ilyen esetekben a tüszőérés és tüszőrepedés folyamatának zavara korai vetéléshez, vagy akár meddőséghez is vezethet. Az említett okok mellett rendszertelen menstruációt okozhat a korai klimax, az inzulinrezisztencia, a petefészek policisztás betegsége, vagy a pajzsmirigy nem megfelelő működése, a magas prolaktinszint, illetve akár testsúlyzavarok is.

Tinédzserek és 40 körüliek

Tinédzser korban, mivel a hormonháztartás még nem stabilizálódott, gyakoribbak a cikluszavarok. A menopauza a menstruációs periódusok végét jelenti, az ezt megelőző években a fentebb említett vérzészavarok bármelyik formája előfordulhat.

Nagyon fontos, hogy figyeljük a testünk jelzéseit, és amennyiben a ciklusunk a megszokottnál gyakrabban, vagy épp ellenkezőleg, ritkábban jelentkezik, esetleg erősebb vérzés kíséretében, mindenképpen keressük fel nőgyógyászunkat, hiszen a menstruációs ciklus felborulásának okait ki kell vizsgálni, és a szervezet megfelelő működése érdekében a kiváltó okokat meg kell szüntetni. Szerencsére a legtöbb havi vérzéssel járó állapot gyógyszeresen és/vagy életmódváltással sikeresen kezelhető.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!