Bemutatja

Intim higiénia „azokon” a napokon…

Life.hu2018.11.22

A mindennapi intim higiéniára minden nőnek kötelessége odafigyelnie – saját érdekében. De hogyan tisztálkodjunk a menzesz ideje alatt? Egyáltalán: kell-e bármit is másképp tennünk ezeken a napokon?

A menstruáció ideje alatt fokozottan figyelni kell a tisztálkodásra. Az első és legfontosabb, hogy ilyenkor érdemes napi kétszer is zuhanyozni: reggel, illetve este, lefekvés előtt is. Bőrsemleges tusfürdővel, meleg vízzel távolítsuk el a nemi szőrzetre, illetve a bőrredőkbe tapadt alvadtvér-maradványokat – ennek elhanyagolása következtében ugyanis nagyban megnövekedhet a különböző bakteriális fertőzések veszélye. Fontos tudni, hogy ebben az időszakban – a hormonváltozások hatására – erőteljesebben izzadunk, ezért a nem kívánt szagoktól is a rendszeres zuhanyzással szabadulhatunk meg. Mint általában, kerüljük az erős szappanok használatát, illetve a hüvelyi irrigáló szereket is: ezek hosszú távon felboríthatják a hüvely természetes flóráját és védtelenné válhatunk például a gombás fertőzésekkel szemben.

FORRÁS: Shutterstock

Jó tudni, hogy a tamponhasználatnak is vannak szigorú szabályai, amit saját érdekünkben érdemes betartani. Ilyen például az is, hogy a tampont rendszeresen, körülbelül 2-4 óránként érdemes cserélni, mert a kórokozók a tampon környékén gyorsan szaporodnak. Éppen ezért éjszakára jobb, ha egészségügyi betétet használunk a tampon helyett. A tamponválasztáskor mindig a vérzés erősségének megfelelőt válasszunk és figyeljünk oda arra is, hogy a felhelyezése mindig tiszta kézzel történjen, tehát előtte alaposan mossunk kezet. Talán nem tűnik fontosnak, de mégis az: székelés után, ha lehetőség van rá, zuhanyozzunk le, használjunk bidét vagy jobb híján illatanyagmentes, nedves törlőkendővel tisztítsuk meg a végbélnyílás környékét is. A törlési irány sem mindegy: mindig elölről hátrafelé történjen a tisztítás.

Az alsóneműnket is az átlagosnál gyakrabban cseréljük, naponta akár többször is, és mindenképp a pamutból készülteket helyezzük előtérbe.

Jó hír, hogy az intim együttlétekről sem kell lemondanunk ezeken a napokon, ám fontos, hogy a higiéniára a megszokottnál is jobban ügyeljünk: együttlét előtt és után mindenképpen zuhanyozzunk le, és hívjuk fel erre partnerünk figyelmét is. Ugyanez igaz akkor is, ha uszodába, strandra megyünk ezeken a napokon. Persze ha tehetjük, inkább hagyjuk ki az ilyen programokat, ám ha ez nem lehetséges, zuhanyozzunk a fürdőzés előtt és után is. A tampont rögtön cseréljük ki, amint kijöttünk a vízből.

A menzesz idején különösen ügyeljünk az intimtájék tisztaságára, mert nem megfelelő higiénia komoly kockázatokat jelenthet!

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!