Bemutatja

Azokon a napokon… valóban hisztisebbek ilyenkor a nők?

Life.hu2018.11.14

Ma már szinte közhely, hogy a nők a menstruáció környékén kiállhatatlanok, és sokkal hisztisebbek, mint egyébként. Vajon ez igaz, vagy tévhit csupán?

Tény, hogy a menstruációt megelőző napok a legtöbb nőt érzékenyen érintik. A PMS, azaz a premenstruációs szindróma a legtöbb nő életét megkeseríti. De mi is ez tulajdonképpen? A nők hormonháztartásában végbemenő ciklikus változások a menzenszt megelőző 7-10. naptól kezdve számos kellemetlen tünetet okozhatnak: ilyen lehet például a fejfájás, a mellfeszülés, az alhasi görcsök, az alvászavar, és bizony a hangulatingadozás, valamint az ingerlékenység is.

FORRÁS: Shutterstock

Aki PMS-sel küzd, az bizony valósággal megkönnyebbül akkor, amikor „végre” megérkezik a havi vérzés, a hormonok rendeződnek és megszűnnek a kellemetlen tünetek. Legalábbis azok, amiket a PMS okozott. A menstruáció idején azonban további nehézségekkel nézünk szembe: az első két-három nap a legkritikusabb, a legtöbb nő ilyenkor alhasi vagy medencetájéki görcsökre panaszkodik, valamint puffadásra, vízvisszatartásra, levertségre. Ezek a tünetek szintén enyhülnek, ahogy haladunk előre az időben – a menstruáció vége felé, vagy legkésőbb a vérzés elmúltával maradéktalanul eltűnnek ezek is.

A nők tehát a menstruációt megelőző és az azt követő első néhány napon a fenti tünetek okán valóban feszültebbek, ingerlékenyebbek, mint máskor. A férfiak szemében ez a legtöbb esetben nem más, mint „női” hiszti, ám fontos megjegyezni, hogy az általuk hisztiként aposztrofált viselkedési forma ez esetben nem más, mint a hormonok kegyetlen „játéka”. Ne legyen tehát bűntudatunk, ha úgy érezzük, valóban ingerlékenyebbek vagyunk ilyenkor, hiszen ez teljesen természetes folyamat, a női lét velejárója. A legtöbb nő érintett ebben, de jó hír – talán mindkét nem számára -, hogy ez az időszak mindössze néhány napos, vagyis nem tart örökké: a menstruáció első néhány napját követően a tünetek maguktól megszűnnek.

FORRÁS: Shutterstock

Hogyan enyhíthetünk a tüneteken? Jót tesz ilyenkor az ágynyugalom, persze, ezt nem mindig engedhetjük meg magunknak, hiszen a kötelességek – munka, háztartás, gyereknevelés – nem várhatnak… A görcsöket enyhíthetjük különböző görcsoldó gyógyszerekkel, míg az idegeinket nyugtató gyógyteákkal, sok pihenéssel, a lelkünket pedig filmekkel, könyvekkel, illatos, forró fürdőkkel kényeztethetjük.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!