Bemutatja

Puffadsz, vizesedsz, fáj a fejed?
Lehet, hogy te is a PMS-től szenvedsz!

Life.hu2018.11.12

A menstruációs ciklust megelőző néhány napban a legtöbb nő különböző testi és lelki panaszokról számol be. Hogy mik ezek és miért éppen a ciklus előtt jelentkeznek? Eláruljuk!

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma a legtöbb nőt érinti – különbözőképpen és különböző mértékben. A tünetek általában a menzesz előtti 7–10 napban kezdődnek és a menstruáció kezdetét követően hamarosan megszűnnek.

FORRÁS: Shutterstock

A szakirodalom nagyjából 150 féle tünetet ír le, különböző csoportokba sorolva azokat, melyek közül a leggyakoribbak a testi és a pszcihés tünetek. Összességében elmondható, hogy a legtöbb nő fejfájásra, vízvisszatartásra, mellfeszülésre, súlygyarapodásra, alhasi görcsökre, bőrproblémákra, ingerlékenységre, szorongásra, farkasétvágyra, alvászavarokra panaszkodik ebben az időszakban.

Ha te is ezekkel a panaszokkal küzdesz, jó hír, hogy néhány aprósággal enyhítheted a PMS-ből eredő tüneteidet. Ebben az időszakban például csökkentsd a koffein, a cukor, a finomított szénhidrátok, valamint a só fogyasztását. Ezek helyett egyél inkább sok zöldséget, Omega-3-ban gazdag ételeket, figyelj a rendszeres testmozgásra és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

LIFE.HU TIPP

Ha ebben az időszakban tojásos ételeket reggelizel, kevésbé fognak rád törni a falási rohamok napközben

FORRÁS: Shutterstock

A PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Normális esetben a prolaktin hormon a női szervezetben alacsony mennyiségben mutatható ki, a ciklus előtt a PMS-től szenvedő nők szervezetében azonban ennek a hormonnak a mennyisége megnövekedik, ettől pedig automatikusan csökkenni kezd a sárgatesthormon (a progeszteron) termelése is. Ennek okán megbomlik az ösztrogén és a progeszteron szintjének egyensúlya – és emiatt alakulnak ki a PMS-tünetek.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!