Az átmeneti alvászavar szinte mindenkit érint, ám különböző okok miatt a nők többször találkoznak ezzel a problémával életük során, mint a férfiak. Hogy mi ennek az oka? Utánajártunk!

Az, hogy nőknél miért okoz gyakrabban problémát az időszakosan fellépő alvászavar, mint az erősebbik nemnél, annak oka főként a hormonális változásokban keresendő. A nők életük során számos hormonviharral járó perióduson mennek keresztül. Ilyen például a menstruációt megelőző, ún. premenstruációs szindróma, vagy más néven PMS, amit a menstruációs ciklus hormonális ingadozásai idéznek elő a női szervezetben. De gondolhatunk a terhességre és az anyává válás időszakára, illetve az ugyancsak a női hormonok szintjének megváltozásával összefüggésben álló változókorra is. A hormonháztartásban bekövetkező átmeneti vagy végleges változások pedig többnyire kihatnak a nők alvási szokásaira.

FORRÁS: Shutterstock

PMS, ami nem kímél bennünket

A PMS idején a legtöbb nő fejfájásról, puffadásról, alhasi görcsökről, mellfeszülésről, az étvágy megváltozásáról, a lelki élet zavarairól számol be. Nem csoda hát, hogy ez az időszak megkeseríti a nők életét, így nehezebbé válhat az elalvás, illetve a nyugodt, kiegyensúlyozott, pihentető alvás is. A másnap jelentkező kialvatlanság érzése ingerlékenységet okoz, gyengíti a figyelmet, rontja a koncentrációt.

A terhesség csodálatos dolog – de azért van árnyoldala is

A várandósság kilenc hónapja idején a női szervezet egyre növekvő pszichés és fizikai megterhelésnek van kitéve. Az ilyenkor bekövetkező hormonális változások – főleg az első trimeszter idején – rossz közérzetet okozhatnak, a kismamák többsége émelygésről, hányásról, gyengeségről számol be ebben az időszakban. Nem meglepő hát, hogy ilyen közérzettel az alvás is nehézkessé válik. Az utolsó trimeszter idején pedig, az egyre növekvő, és mind többet mocorgó magzat szintén megnehezíti a nyugodt, pihentető alvást – és persze az ébrenléti időszakban is egyre kényelmetlenebbé válik a várandósok élete.

FORRÁS: Shutterstock

Az anyává válás öröme

A szülés után egy újabb korszak következik a kismamák életében: az anyává válás nagyszerű, felemelő, ám nem minden nehézségtől mentes időszaka. Az újszülöttről való gondoskodás teljesen felborítja a nők korábban megszokott 24 órás alvás-ébrenléti, ún. cirkadián ritmusát. Az éjszakai etetések miatt a nők hosszabb időn keresztül nem tudják egyhuzamban végigaludni az éjszakákat, így alvásuk töredezetté válik, nem tudják maradéktalanul kipihenni magukat.

Az egyik legnagyobb stresszforrás a nők életében

Amikor a gyermek már nagyobb és gyermekközösségbe kerül, a legtöbb nő ismét munkába áll. Ez egyrészről örömforrás, hiszen a négy fal közötti bezártság érzés után ilyenkor kinyílik a világ, és végre számos szociális inger éri az embert. Másrészről azonban hatalmas stresszfaktor is, hiszen talán a legnehezebb feladat következik: összeegyeztetni a munkát és a családot, a gyereknevelést úgy, hogy semelyik terület ne szenvedjen hiányt semmiben. Ez pedig sok-sok átvirrasztott éjszakát jelenthet…

A változókor senkinek nem könnyű

A változókor sincs éppen túl jó hatással a gyengébbik nem alvási szokásaira, hiszen az ekkor bekövetkező hormonális változások szintén megnehezítik az elvalvást. Az éjszaka is támadó hőhullámok miatt pedig jó ideig nélkülözni kényszerülnek a megfelelő mennyiségű, pihentető alvást.

A fentiek ismeretében nem csoda, hogy a nők gyakrabban küzdenek alvászavarokkal, mint a férfiak. Ha azonban odafigyelünk és próbáljuk tudatosan élni az életünket, megkönnyíthetjük a saját helyzetünket ezekben az időszakokban.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!