Bemutatja

Depressziós van a családban,
mit tehetek?

Life.hu2018.10.29

A rosszkedv, a lehangoltság még nem feltétlenül egyenlő a depresszióval. Nem árt azonban gyanakodni, ha a reményvesztettség huzamosabb ideig fennáll. Mit tehetünk akkor, ha úgy érezzük, esetleg már pontosan tudjuk is, hogy depressziós ember van a környezetünkben? Hogyan segíthetünk neki, és hogyan kerülhetjük el, hogy a bűntudat és a tehetetlen düh érzése hatalmába kerítsen bennünket?

FORRÁS: Shutterstock

Fontos tisztázni, hogy a depresszió nem egy „úri huncutság”, hanem komoly betegség, melyet ugyanolyan alapossággal és sürgősséggel kell szakellátásban részesíteni, mint más betegségeket. Depresszióról, ahogy már korábban itt is írtuk, csak bizonyos tipikus tünetek egyidejű előfordulása esetén beszélhetünk. Ilyen például a lehangoltság, az örömtelenség érzése, a döntésképtelenség, a dekoncentráltság, indokolatlanul lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat érzése, a folyamatos fáradtságérzés, nyugtalanság vagy lelassultság, az alvászavar, az étvágytalanság, az öngyilkossági gondolatok. Ha ezek közül legalább öt tünetet egyszerre, legalább két héten keresztül folyamatosan észlelünk egy családtagunkon vagy közvetlen környezetünkben élőn, kezdjünk el gyanakodni!

A lehető legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy legyintünk egyet, és jó tanácsokkal látjuk el a beteget: „Csak ki kéne mozdulnod!”, „Mosolyogj! Miért nem tudsz örülni semminek?”, „Jó dolgodban már azt sem tudod, mit csinálj!”, „ Szedd már össze magad!” és az ehhez hasonló panelmondatok biztosan nem segítenek, sőt, csak még mélyebbre taszítják az embert. De akkor mit tegyünk?

  • Először is, az a legfontosabb, hogy fogadjuk el: ez egy súlyos betegség.
  • Forduljunk orvoshoz! Igen, ezt mi magunk is megtehetjük a depressziós hozzátartozónk helyett, hiszen ilyenkor sokan nem képesek erre. Minél előbb kérünk segítséget, annál jobb a depresszió gyógyulási esélye.
  • Legyünk türelmesek! Egy pillanatig se éreztessük a beteggel, hogy túlzás, amit csinál, és hogy nekünk már elegünk van ebből! Soha ne forduljunk el tőle, ne legyünk elutasítók.
  • Ne erőltessünk rá semmit, mert azzal csak ronthatunk a helyzeten.
  • Ha bármiben segítséget, támogatást kér, legyünk ott mellette.
FORRÁS: Shutterstock

Ha a depresszió sokáig fennáll, a hozzátartozók túlterheltnek, kimerültnek érezhetik magukat. Ennél fogva előbb-utóbb mindenki feszültté válhat. Éppen ezért fontos, hogy konzultáljunk szakemberrel, aki segíteni tud abban, hogyan kezelhetjük az ilyen, akár kilátástalannak tűnő helyzeteket. Legyünk türelmesek és segítőkészek, hiszen egy a cél, mégpedig az, hogy a depressziós hozzátartozónk újra a régi legyen.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!