Bemutatja

3 dolog, ami még a legerősebb
nőket is padlóra küldi

Life.hu2018.10.19

Szuper anyák szeretnénk lenni, aki játszi könnyedséggel intézi a gyerekekkel kapcsolatos teendőket, hanyag lazasággal oldja meg a legdurvább lelki és logisztikai problémákat. Persze mindeközben az egész család egészséges étkezéséről is gondoskodnánk, bombaformában lennénk a heti háromszori izzasztó edzésnek hála, és még arra is jutna időnk és energiánk, hogy kikapcsolódjunk és boldoggá tegyük a férjünket. Az erős nőket mindenki csodálja. De van néhány dolog, ami még a legerősebb amazont is padlóra küldi. Íme, néhány ezek közül.

FORRÁS: Shutterstock

Menstruációs görcsök: azokon a napokon…

Bizonyára te is görnyedtél már össze azok miatt a bizonyos görcsök miatt. A legtöbben kamaszkorban, illetve fiatal felnőtt korban szenvedünk a menstruációs görcsöktől. Egyes feltevések szerint a görcsök intenzitása a szülést követően csökken vagy teljesen megszűnik, ám többen ennek ellenkezőjéről is tanúbizonyságot tesznek. A fájdalom általában az alhasi részre korlátozódik, de derék-, illetve medencetáji is lehet. A ciklus során megvastagodott méhnyálkahártya kilökődésével összefüggő fájdalom intenzitása nemcsak egyénenként, de ciklusonként is változhat. A nyálkahártya azért vastagodik meg, mert a szervezet minden ciklus előtt felkészül arra, hogy a megérett petesejt esetleg megtermékenyül, és így biztosít megfelelő közeget a beágyazódáshoz. Amennyiben megtermékenyülés nem történt, a petesejt a megvastagodott nyálkahártyával együtt kilökődik a szervezetből. Ezt és ezzel együtt a méh kitisztulását méhösszehúzódások teszik lehetővé, ami fájdalommal jár. A folyamatot egy hormon szabályozza, ami a méhösszehúzódások mellett az ilyenkor gyakori hányingerért, fejfájásért és hasmenésért is felelős. Természetesen szervi probléma is állhat a háttérben, így aki hónapról hónapra nagyon erős menstruációs görcsöket tapasztal, mindenképpen keresse fel a nőgyógyászát kivizsgálás céljából.

FORRÁS: Shutterstock

PMS: nehéz napok a menzesz előtt

A PMS, azaz premenstruális szindróma a nők többségének életét keseríti meg. Változatos tünetei tüszőrepedést követően, menstruáció előtt 7-10 nappal kezdődnek, és általában a vérzés jelentkezése után 1-2 nappal szűnnek meg. Akkor lehet hozzá „szerencsénk”, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Legalább 150 ismert tünete közül leggyakrabban a mellfeszülés, a migrénes fejfájás, az alhasi görcsök, a súlygyarapodás, a szorongás, az idegeskedés és az alvászavar keseríti meg a nők mindennapjait. Mit lehet tenni a PMS ellen? Előnyös lehet ilyenkor az ágynyugalom – persze ezt a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, de sokat javíthatunk ezen az állapoton nyugtató hatású gyógyteákkal, életmódváltással, illetve tünetenyhítő szerekkel, hormonális, vagy hormonmentes növényi készítményekkel.

FORRÁS: Shutterstock

Depresszió

A nyomott hangulat, vagy levertség még nem feltétlenül nevezhető depressziónak. A napjainkban világszerte egyre több embert – köztük kétszer annyi felnőtt nőt, mint férfit – érintő hangulati zavar, a depresszió, egy olyan lelki megbetegedés, amely több tünet egyidejű és hosszantartó jelenlétének segítségével diagnosztizálható. Ilyen az örömtelenség érzése, a döntésképtelenség, a dekoncentráltság, a frusztráltság, a folyamatos fáradtságérzés, az alvászavar, az étvágytalanság. A legerősebb nőt is bármikor hatalmába kerítheti, és kilábalnia belőle hosszú időbe telhet, illetve kőkemény munkával jár. A nők – a stresszre való erősebb fogékonyság és a különböző hormoningadozások okán – hajlamosabbak a depresszióra, mint férfi társaik. A gyógyítás ma már a gyógyszeres kezelés mellett különböző, egyénre szabott terápiás lehetőségekkel egészül ki, de az, ha felismerjük, hogy baj van és merünk segítséget kérni, már önmagában is fél siker.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!