Bemutatja

A depresszió jelei:
számodra is ismerősek?

Life.hu2018.10.10

Mindannyiunkkal előfordul, hogy olykor-olykor csüggedtebbek, bágyadtabbak, kedvtelenebbek vagyunk a megszokottnál. Ez nagy valószínűséggel csak egy hullámvölgy az életünkben. Amennyiben azonban a kilátástalanság érzése huzamosabb ideig fennáll, már meglehet, hogy depresszióban szenvedünk, az ebből való kilábaláshoz pedig érdemes szakember segítségét kérni.

Az, hogy valaki lehangolt, mert rossz hírt kapott, vagy mert elveszítette egy közeli hozzátartozóját, esetleg éppen egy borzalmas válás kellős közepén áll, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy depressziós lenne. Depresszióról akkor beszélünk, ha ez a lehangoltság, kedvtelenség, örömtelenség huzamosabb ideig – legalább két héten keresztül – fennáll, és a kedélyállapot megváltozásához további tünetek is társulnak Nemcsak az érintett, de sokszor a családtagok, barátok is hajlamosak legyinteni egy-egy ilyen hullámvölgyre, mondván, majd elmúlik és kilábal belőle az, aki éppen benne van. Nos, erre megvan az esély, de sajnos arra is, hogy a depressziós személy beleragad ebbe az állapotba, és onnan már csak kemény küzdelmek árán lehet őt kihozni. Éppen ezért figyeljünk oda szeretteinkre, a közvetlen környezetünkben élőkre, és siessünk a segítségükre, ha úgy gondoljuk, hogy szükség lehet rá.

FORRÁS: Shutterstock

A depresszió egy - napjainkban sajnos egyre többeket érintő - lelki betegség. Milyen tünetek alapján merülhet fel benned a gyanú, hogy a környezetedben valaki depressziós? Legalább két hete lehangolt, kedélytelen, örömtelennek látszik, nem mutat érdeklődést semmi iránt, soha nincs kedve semmihez. A kedélytelenséghez egyéb tünetek is társulnak, köztük például döntésképtelenség, dekoncentráltság, figyelemzavar. A depressziós személyek indokolatlanul éreznek lelkiismeret-furdalást, gátlásosak, frusztráltak lehetnek. Folyamatosan fáradtnak érzik magukat, passzivitást mutatnak az élet szinte minden területén, alvászavarral küzdenek. Az étvágytalanság miatt fogyásnak indulnak, és általában a szexuális életük is zavart szenved. A depressziósok gyakran foglalkoznak a halál és az öngyilkosság gondolatával, mely sokszor sajnos nem csupán gondolat marad. A lelki élet zavarát általában számos testi tünet is kíséri, melyek akár el is fedhetik az alapbetegséget: fejfájás, emésztési zavarok, szédülés, mellkasi szorítás jelentkezhet, mely a diagnózist más irányba terelheti. Ha a tartósan fennálló depresszív hangulathoz, vagy az örömtelenséghez a fentebb felsoroltak közül legalább öt tünet társul, kezdjünk el gyanakodni, és mielőbbi segítséget nyújtani!

Mit tehetünk, ha felismertük, hogy baj van?

A depresszió felismerése már fél siker. Ha pedig nem félünk segítséget kérni, akkor el is indultunk a gyógyulás útján. Ma már számos lehetőség van arra, hogy kilábaljuk egy ilyen helyzetből. A depresszió egyes szintjeiről és a kezelési lehetőségekről Csernák Krisztinát, egy megyei kórház pszichiátriai osztályán dolgozó, egészséggel, életmódváltással is aktívan foglalkozó pszichológust kérdeztük:

„A depresszió a hangulatzavarok csoportjába sorolható. Megkülönböztetésénél fontos differenciálnunk, hogy egyszeri depressziós epizódról, vagy visszatérő jellegű problémáról van-e szó. Az egyszeri (vagy éppenséggel első) epizódnak a Betegségek Nemzetközi Osztályozása szerint három fokozata van: enyhe, közepes és súlyos. A páciens besorolását a tünetek száma és súlyossága határozza meg, minden esetben közös azonban, hogy a tünetek nagyon zavarják a depresszióban szenvedőt, és a mindennapi teendőinek jelentős vagy teljes beszűkülését okozzák. Az első epizód - mely kezdődhet hirtelen, vagy lappangva is - bármely életkorban előfordulhat, a nyomott hangulat hetekig, sőt hónapokig is eltarthat. Amennyiben a depressziós epizód ismétlődik, a továbbiakban visszatérő depresszióról beszélünk, ide tartozik többek között a szezonális depresszió is. A visszatérő depressziónak szintén vannak fokozatai (enyhe-közepes-súlyos), a súlyos fázisban akár pszichotikus tünetek is előfordulhatnak. Ilyenkor a páciensek valósággal való kapcsolata megszűnhet, torzulhat az őket körülvevő világ érzékelése, hallucinációk jelentkezhetnek. Ha a depresszió nyomott hangulatú epizódjait időnként „felpörgött”, azaz mániás szakaszok tarkítják, akkor ún. bipoláris hangulatzavarral állunk szemben. A hangulatzavarok bizonyos esetekben akár évekre is állandósulnak, hatásuk számottevően zavaró és korlátozó lehet.

FORRÁS: Shutterstock

Hogy milyen lehetőségek vannak a hangulatzavar e sötét bugyrából való kilábalásra?

A legfontosabb lépés a mélypont megélése utáni segítségkérés, és a diagnózis tényleges elfogadása. Hatékony kezelés nélkül a beteg állapota akár veszélyessé is válhat, ezért kiemelten fontos a hozzátartozók segítő, figyelő szerepe is. Ők azok, akik a betegségük belátására gyakran képtelen, fásult, energiátlan családtagjukat mielőbb szakemberhez tudják juttatni. Amennyiben a probléma súlyossága gyógyszeres kezelést kíván, úgy a pszichiáter elsőként antidepresszívum szedését kezdeményezi, melynek terápiás hatása nem azonnal, hanem hosszabb idő (2-4 hét) után várható. A gyógyszeres kezelés mellett (vagy enyhébb esetben akár önállóan is) megkezdődhet a beteg pszichoterápiás kezelése pszichiáter, pszichoterapeuta vagy szakpszichológus vezetésével. Többnyire egyéni terápiát alkalmazva, a személy problémákkal való megküzdési módjain való javítást vesszük célba, de dolgozunk az emberi kapcsolatokon és a szociális készségek fejlesztésén is. A folyamat során a páciens önértékelése, önbecsülése, hangulata javul, aktivitása fokozódik, és egyre jobban érzi magát.

FORRÁS: Shutterstock

Fontosnak tartom hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, azt, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet azért, hogy elkerüljük a fenti állapotokat. Hogyan kezdjük? Az oly divatos panaszkodás és általános mélabú helyett törekedjünk a pozitív gondolkodásra. Figyelmeztessük magunkat arra, hogy minden rossz elmúlik egyszer. A hiányosságok, a negatívumok hangsúlyozása helyett összpontosítsunk inkább a dolgok jó oldalára, bármilyen aprónak is tűnnek! Ne a múltba révedjünk, ne is a jövőről ábrándozunk szünetlen, hanem éljük meg tudatosan a jelent annak minden szépségével.”

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!