Bemutatja

Alvászavar: lehet, hogy te is ezzel küzdesz,
csak nem tudsz róla?

Life.hu2018.10.09

A pihentető alvás rendkívül fontos a szervezet számára: a nem megfelelő minőségű vagy időtartamú alvásnak nem csupán fizikai, de szellemi következményei is lehetnek. Sajnos a legtöbb ember találkozik ezzel a jelenséggel élete valamely szakaszában, mégis csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével. 

Az alvászavar meglepően sokakat érint, a világ népességének közel fele találkozott már valamely típusával élete során. De mit is nevezünk pontosan alvászavarnak, és egyáltalán: milyen a jó alvás? Az alvás 90-120 perces alvásciklusokból épül fel, melyek négyszer-ötször ismétlődnek egy éjszaka folyamán. Az alvásciklusokon belül két alvástípust különböztetünk meg: a szemmozgás nélküli alvástípust (NREM) és a gyors szemmozgásos alvástípust (REM) – ezek váltakoznak egymás után egy-egy hosszabb alvásciklus alkalmával, meghatározott szabályrendszer szerint. Míg egy felnőtt átlagosan hat-nyolc órát alszik éjszaka egyhuzamban, addig a korábbi életszakaszokban egészen másképp viselkedik a szervezet e tekintetben. Egy újszülött például még 17-18 órát alszik a nap folyamán, de egy kisiskolás gyermek már csak 8-10 órát tölt alvással. A jó minőségű alvás után kipihenten ébredünk fel, a szervezet nem fáradt, nem vagyunk ingerlékenyek. De mi történik akkor, ha valami nem stimmel? Az alvászavarok közé nem csak az álmatlanság, vagy más néven az insomnia tartozik, ennél sokkal sokrétűbb ez a fogalom. A leggyakoribb alvászavarok közé sorolják a narkolepsziát, a női alvászavarokat, a horkolást, vagy az alvási apnoe szindrómát, azaz légzéskimaradást.

FORRÁS: Shutterstock

A narkolepszia

A narkolepszia a központi idegrendszeri krónikus megbetegedése, mely az alvás-ébrenlét ciklusok szabályozásának zavarát okozza. A narkolepsziás betegek egyik pillanatról a másikra néhány percig tartó mély álomba zuhannak. Ez akár veszélyes is lehet, hiszen gondoljunk csak bele, mi történik akkor, ha egy ilyen roham például autóvezetés közben tör rá valakire.

A női alvászavar

A nőknél terhesség utolsó harmadában jelentkezhetnek alvászavarok. Ilyenkor ugyanis az egyre nagyobb, és egyre többet mocorgó magzat többször is felébresztheti a kismamát egy éjszaka folyamán. A kisbaba megszületése után az alvás hetekig, hónapokig kiegyensúlyozatlanná válik, így a szervezetnek nincs ideje, lehetősége regenerálódni, így gyakran ingerlékennyé válnak a kismamák. Változókorban pedig a hormonszintek (főként az ún. progeszteron hormon) csökkenésének egyik sokakat érintő következménye lehet az alvászavar. Az alvás felületesebbé, töredezettebbé válik, ennek hatása pedig rányomja a bélyegét a nappalokra.

FORRÁS: Shutterstock

A horkolás

A horkolásnak többféle formája létezik. A halk, egyenletes horkolást, amennyiben nem jár nappali fáradtsággal, nem tartják károsnak a szakemberek. Más a helyzet azonban akkor, ha napközben fáradékonyságot, feledékenységet tapasztalunk, mert ekkor már alvászavar is állhat a háttérben. Amennyiben a horkolás hangos, egyenetlen és légzéskihagyással társul, az már az alvási apnoe tünete is lehet. Ilyenkor célszerű minél előbb alvásszakértő orvoshoz fordulni.

Az alvási apnoe

Ez valójában egy alvás közbeni légzészavar: a garat ismételt elzáródása következtében alvás közben óránként többször is kimarad a légzés legalább 10 másodpercre. Nagyon fontos, hogy időben észrevegyük ezt a problémát, mert komoly következményei lehetnek. Tünetei lehetnek a hangos horkolás, a gyakori horkantások, az izzadás, éjszakai gyakori vizelési inger, a nyugtalan alvás. Ha nem kezeljük, szív- és agyi infarktushoz, cukorbetegséghez vezethet, de idő előtti szellemi hanyatlás is kialakulhat. Ha úgy gondolod, hogy érdemes lenne kivizsgáltatnod magad, mert arra gyanakszol, hogy alvászavarral küzdesz, érdemes felkeresni egy alváscentrumot, vagy alváslaboratóriumban dolgozó szomnológust. Az alvászavarral kapcsolatos vizsgálatok eléggé összetettek, de mindenképpen számíts vérnyomás- és véroxigénszint-mérésre, illetve különböző műszeres alvásdiagnosztikai vizsgálatokra.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!