Bemutatja

Ezért gyakoribb a depresszió a nőknél

Life.hu2016.11.27.

A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél - mondta el Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatornán vasárnap. Hozzátette, a depresszió tavasszal gyakoribb, de bizonyos embereket télen érint.

A szakember elmondta, karácsonykor az egyedüllét nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót. A depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség - tette hozzá.  Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki . 

A nőknél gyakoribb a depresszió / FORRÁS: THINKSTOCK

A depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség - tette hozzá. Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki .

A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb, ennek egyik oka hormonális-biológiai, a másik ok a nőket érő sokkal nagyobb pszichoszociális terhelés - hangsúlyozta.

A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, azonban 20-25 százalékuknál krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg. A végleges gyógyuláshoz nagyon fontos a gyógyszeres és pszichoterápia pontos követése, mondta hozzátéve, sokszor gondot okoz, hogy a betegek jelentős része - ha jobban lesz - abbahagyja a gyógyszerek szedését. Ezért fontos, szerinte a betegsegítő programok kidolgozása, amelyek a gyógyult betegeket is benntartják a terápiában, hiszen az igazi gyógyulás hosszú távon érhető el.

Hogyan éled meg
a nőiességed?

Töltsd ki a tesztet és nézd meg
személyre szóló értékelésedet!

Kitöltöm a tesztet

Kapcsolódó cikkek

Látogass vissza a pár naponta frissülő tartalmakért!